18 Ekim 2012 Perşembe

uzun hikâye

Mustafa Kutlu'nun hikâyesi olmasa, Osman Sınav herhâlde bu işi de eline yüzüne bulaştırırdı. Yönetmenliğine akıl sır ermeyen, taklitçi ve bizim pofpoflama hastalığımız münasebetiyle 4.sınıf filmleri ( dizilerine hiç girmiyorum. )bile rağbet gören Osman Sınav'ın, sinema san'atına kattığı hiçbir şey olmadığı gibi, projeleri balon kahramanlık zırvalarıyla dolu / 'SÖZDE ' muhafazâkar / ulusalcı / 11.sınıf milliyetçi / sözde tasavvufçu/ aşkın en dip hâlini arz eden/ ülke gündemine ışık tutayım derken, nasıl saçmalanırın dersi niteliğinde çorba bir anlayıştır ve bu  kadar kombini bir araya getirmeye çalışan belki de dünyadaki tek yönetmendir.

Film, mâzisi çok karanlık bir yönetmenin elle tutulan tek yapımı olmuş. Olmuş olmasına ama,. bunda tabii hikâyenin güzel olmasının katkısı da büyük. Osman Sınav, izleyiciyi o kadar yoran bir yönetmendir ki, bu açığını tutmuş filmlerin yönetmenlerini taklit ederek kapatmaya çalışır. Uzun Hikâye'de de bunu görmek mümkün. Bu film üzerinden Nurettin Topçu göndermesi yapmak da, Mustafa Kutlu'nun halktan yana tavır almasının yansıması olabilir. fakat, Mustafa Kutlu'yla Nurettin Topçu'nun anadolu sosyalizmi teatisi ve okumasını ne yazık ki Osman Sınav kaldıracak çapta bir yönetmen hiç değil; bu sebeple bu isimler üzerinden dönen tartışmalar ve yazılar fazla zorlama bir yaklaşımdan öteye geçmez.

Başta da değindiğimiz üzre, filmin ana damarı güzel bir hikâye olduğundan dolayı, kitabı okumamış olanların bu filmi izlemeleri güzel bir tecrübe olabilir.  filmin kurgusu daha naif olabilirdi : benim tahminimse, Mustafa Kutlu'nun yapım aşamasında bu filme müdahil olduğu niteliğinde. Yoksa, Osman Sınav'ın bu hikâyeyi bile rayından çıkaracağına dair kuşkularım vardı. Elde kalan naifliği ve vuruculuğu da Mustafa Kutlu marifetidir ya da ben öyle zannediyorum.

Oyunculuklarıysa, birkaç ne idüğü belirsiz oyuncu performansı dışında, Kenan İmirzalıoğlu önderliğinde gâyet iyi.

 Sonuç : görülmesinde yeğ var.

NOT : film, en nihayetinde bir kitaptan uyarlanıyor. bu sebeple, insan muhayyilesinin kitaptaki karşılığıyla, filme uyarlandığı andan itibaren karşılığı hiçbir zaman aynı olmaz.

1 yorum: