23 Nisan 2012 Pazartesi

Martin Heidegger

Irkçılık hastalığına tutulmuş iflah olmaz alman düşünür yakıştırmalarının dışında, metafizik alan ile ilgili görüşleri ve fenomenolojik referanslarıyla Husserl'ın bir adım ötesinde yaşamsal dürtüleriyle boy gösteren, Derrida gibi düşünürlerin de feyz aldığı filozof. 
  
Varlık ve zaman kitabında muktetafat (antoloji) bir kitabı neşr etmiş izlenimi verse de, Heidegger'in fikirlerini uç fikirlerle parsellemesi, Almanya'daki faşist iktidarın bazı edimlerini onaylaması ve sempatizan olması, birçok fikriyatına halel getirmesine sebep olmuştur. Sen tut kant'tan, hegel'den etkilen, nietzsche'nin bazı fikirlerine içten içe hayranlık duy, o da kendisini kesmeyecek olacak ki, bir de üstüne husserl'ın fikirlerini revize et, finalde ortaya varoluşçuluk felsefesi dışında birçok kavramdan güç alan Heidegger düşünce bütünü çıksın.

Fenomenolojik açıdan somut verileri : Nesnelerin deneysel açıdan rastlantısal olarak vücud bulduğu, bu nedenle de her şeye kesin olarak " şey denilemeyeceği ", şey'in gerçeklerle olan ilişkisinin bilinçle doğru orantılı olduğu görüşlerine, Heidegger de, insanın özgür bir varlık olduğu, bu özgürlüğün kazancı olarak insanın kendisini nasıl bir varlık olarak geliştirmek istiyorsa bunu başarabileceği, yine de başa dönecek olursak bu özgürlüğün bir yerde son bulduğu ve kaçınılmaz olarak esasında insanın özgür olmadığının altını çizmiştir.

Heidegger kadar düşünceleriyle sağ gösterip sol vuran başka bir düşünür biraz zor bulunur. 

not 1: felsefe bu kadar karmaşık bir iştir, fazla bulaşmamak gerekir. 
 


1 yorum:

  1. iki üç cümle de ben yazayım :)
    evvelemirde kapitalizmi doğuran faktörlerden biridir. günümüz batı insanının fikri ve ruhi anlamda kökenidir. şimdilerde bireyci, ben-merkezci vs. gibi tumturaklı ifadelerle tavsif olunur. ilişkilerinde alabildiğine rasyoneldir, kendi çıkarı için yapmayacağı şey yoktur.
    işin ilginci kendi çıkarını gözetirken toplumunda çıkarını savunduğunu düşünür.
    gözü açtır, dünyanın yeraltı-yerüstü her türlü kaynağını sömürür ha sömürür.
    bu telakki, liberal iktisat teorilerinin özünde yatan dünya görüşüne de dayelik eder. ki bu görüş laissez-faire kılıfıyla formüle edilmiştir.
    'bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler ' formülasyonu güçlü ve imtiyazlı olanın, güçsüz ve mazlum/korumasız olanı sadece piyasadan değil, hayat sahasından da sildiğinin resm-i şahanesidir.

    YanıtlaSil