1 Ocak 2012 Pazar

şerif mardin


sosyoloji buudunun pek çok yanlışı olan türkiye'de, tespitleriyle birçok mefhumu literatüre kazandırmış, ne yazık ki yurdum insanı tarafından fazlaca kaile alınmış sosyolog. Bilgi birkimine hiç kimsenin itiraz edecek yanı olmamasıyla beraber, kitaplarındaki oryantalist hava ve konuşmalarındaki ağdalı üslup, ülke sorunlarını havas denilen Türkiye'de olmayan sınıfın nasıl anladığının göstergesi.

 Mahalle baskısı çıkışıyla, ülkedeki muarız sınıfında yer alan kitlenin düşüncelerine tercüman olduğu sanılan konuşmasını incelediğimizde, kendisinin hamasi muhtevayla bu diskuru dillendirmemiş olduğu düşünülse bile, bu nosyonun bir yanı da her muktedir olan, iktidarı elinde bulunduran kesimin diğer bir kesimi tahakküm altında bulundurmuş olduğu savı. Bu sav, sosyolojinin Comte'den itibaren birkaç değişik ses dışında temel dayanıklarından biri. Bu yüzden de sosyolojinin dünyâdaki yeni trendi, istatiksel olarak sistemi revize etmek.  

Dünyâdaki sorunların çözümü siyasetle ilişkilendirildiğinde, toplumsal olarak bir kaynaktan çıkma çözüm arayışları, diğer toplumlara göre tenevvü ( Çeşitlilik ) ihtiva ettiğinden, Fuko'yla beraber Fransa'dan zuhur eden yeni bir tarz, soru sormayı çözümden daha baskın bir hâle getirdi. Bu yüzdendir ki, oluşan elit kesim halk tabanlı sorunları çözmek yerine, o soruna işaret etmeyi, çözüm arayışına yeğlemiştir. Bu da ister istemez, Bergson'un sosyal meseleler hakkındaki sınıfsal bazlı ayrışmanın kaynağına değinen manifestosunu akıllara getiriyor. 

Dewey'le beraber eğitim anlayışa nüfuz eden sair doktrinler, daha sonraki yıllarda ülkedeki aydın sınıfını sistemin dışına ittiğinden, bugün kavga etmek, sorunları çözme gayretinden daha önemli bir konuma gelmiş bulunuyor. Burada sosyologların veya aydın denilen zatların duruşu da şüphesiz çok önemli. Mahalle baskısı kavramı da bir soruna işaret etmiş olsa da, günümüz kavram karmaşası Şerif Mardin'in sonradan yaptığı açıklamlar dikkate alındığında, her şeyi özetliyor; soru soruyorum, toplumu, yâni kemalist düşünceyle ve batı tandanslı ideolojilerle beyni yıkanmış kesimin gazını alıyorum, rahatlıyorum.

Gaz alma vetiresi, tüm hızıyla devam ediyor.
  
Şerif Mardin konusu oldukça çetrefilli bir konu olduğundan, diğer yazılarda da tekrar Mardin konusuna değinmekte yeğ var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder