7 Haziran 2012 Perşembe

Medianeras


el secreto de sus ojos filminden sonra arjantin sinemasında  'bir hinlik var ', merakı mıdır ya da arkadaşımın tavsiye ederkenki heyecanından mıdır bilmiyorum, büyük bir iştahla filmin başına oturdum. bildik artistliklerin dışında, ezik ruh hâlinin her yerde aynı olduğuna bir kez daha şahit olmak, pek de iyi olmadı. filmdeki içsel bunalımların, yalnızlaşmanın ve kalabalıklardan hazzetmemenin anlatılışı güzel olmasına rağmen, herhâlde yönetmen, bu sorunların kendi kendine olduğunu zannetmiş olacak ki, insanı rafine edeyim derken, aslında yalnızlaşmayı sözüm ona '  başına buyruk ' insan üzerinden açıklamaya çalışması, beni benden aldı.
  
 İnsanın zorumluluklardan / moderniteden muaf olması, bazı şeylerin keşfine sebep olabilir yalnışlığı, en sonunda hiçbir insanı umursamamak şeklinde tezahür edebiliyor. bazı zorumluluklardan muaf olmak, insanın kendi keşfini  - hazırcılığa konarak -, başka insanlardan/ devletten / toplumlardan bekleme kolaycılığını beraberinde getiriyor.  

peki, sen n'aptın at kafası ? 

bugünkü amaçsız delilikten herkes rahatsız, ama sen ( yönetmen ) başka türlü  bir yapımcılık ideolojisiyle, gayret etmenin yerini, yenilmişlik konformistliğiyle kapatmaya çalışırsan ve bu bir ' üst sınıf 'a ( diğer insanlar yanlış
yapıyor, biz hayatın sırrını çözdük / ama mutsuzuz ) sebep oluyorsa, asıl amaçtan ne yazık ki çıkmış oluyorsun. 

eutopie - güzel yer - paradoksu, filmdeki kadın karakterin hayatla olan mücadelesinde kullandığı bir metafor. güzel bir yer olmalı, ama nerede ? 

içinde... ( yok lan, espri değil, yok lan düşündüm de, espriymiş )
  
eutopie, bazı normlardan uzak kalarak, chaosmose'den sonra - kaos geçişimi - zevk tasarrufu panayırına geçiş olarak nitelenebilir.

işte kadın karakterin ( adını unuttum ) güzel bir yer var ama ben giderim ya da gitmem, kime ne ? güdüsü, filmin sinematografik olarak ve anlatış güzelliği dışındaki anlattığımız noksanlıklarının tercümesi.

sözü uzatmadan, izleyin ama izlemekle de çok şey kazanmazsınız. veyahut, izleyin. o kadar dandik filmin arasında yine de güzel ve izlenebilecek bir film. 

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder